Asbesti on vaarallista terveydelle. Pitkäaikainen altistuminen asbestille saattaa aiheuttaa erittäin vakavia ongelmia terveydelle. Asbesti kulkeutuu pölyhiukkasina syvälle keuhkojen kudoksiin, jos sitä pääsee vahingossa hengittämään. Tutkimukset paljastavat, että asbestille altistuneet henkilöt sairastuvat usein erilaisiin vakaviin keuhkosairauksiin, kuten asbestiplakkitautiin ja keuhkosyöpään. Sairauksiin ei sairastuta ihan heti, vaan oireet kehittyvät vähitellen vuosien kuluessa. Siksi on tärkeää seurata omaa terveydentilaa, jos on jossain vaiheessa elämäänsä altistunut tälle keuhkojen pahimmalle viholliselle.
Mitä on asbesti?
Asbesti on hyvin ohut kuitumainen materiaali, joka on laadultaan hyvin kestävää. Ilmassa leijuvaa asbestipölyä ei voi havaita, koska se on niin hienojakoista. Se on niin huomaamatonta, että sitä ei edes huomaa, jos sitä vahingossa sattuu hengittämään. Asbestille altistumisen haitat kehittyvät vuosien viiveellä, joten ne eivät ilmaannu ihan äkkiseltään. Koska asbestipöly on niin hienojakoista, niin se voi tunkeutua erittäin syvälle keuhkojen kudoksiin ja pääsee silloin tekemään tuhojaan keuhkorakkuloissa.
Asbesti oli suosituimmillaan 1960 – 1970-luvulla rakennusalalla. Asbestia löytyy valitettavasti myös jopa 1920-1994 aikavälillä rakennetuista rakennuksista. Sen käyttö nimittäin kiellettiin kokonaan vuonna 1994. Rakennusalalla tehdään jonkin verran asbestinpurkutyötä ja se on tarkoin säädeltyä. Asbestia saa purkaa vain sellainen henkilö, jolla on erillinen asbestinpurkutyölupa suoritettuna. Täytyy muistaa se, että asbestille voi altistua vielä tänäkin päivänä, vaikka sen kieltämisestä on vierähtänyt tovi. Meillä kotimaassamme asbesti kiellettiin vuonna 1994, mutta EU:ssa tämän keuhkoja tuhoavan materiaalin käyttökieltä astui voimaan vasta myöhemmin, vuonna 2005. Sitä valitettavasti valmistetaan edelleen jossain päin maailmaa, vaikka haitoista ollaan tietoisia.
Rakennusalan työntekijät altistuvat edelleen asbestille korjaustöiden merkeissä, sillä vanhoissa rakennuksissa sitä on edelleen. Sille altistuminen on aina iso riski terveydelle ja siksi heidän täytyy käydä työterveydessä säännöllisesti kontrollikäynneillä. Näin saadaan paras mahdollinen hoito mahdollisiin keuhkosairauksiin, jotka asbestista aiheutuvat. Mikäli tietää itse altistuneensa jossain vaiheessa elämäänsä asbestille, niin on syytä lopettaa tupakointi. Se kannattaa, sillä asbestityötä tehneiden keuhkosyöpäriski on erittäin suuri, jos tupakoi.
Asbestisairauksiin kuolee tilaston mukaan vuosittain noin sata henkilöä. Nämä asbestisairauksiin sairastuneet henkilöt ovat työskennelleet rakennusalalla asbestin suosion kulta-aikana. Tällä hetkellä asbestisairauksia sairastavien keski-ikä on noin 70 vuotta. Saneeraus- ja korjaustöitä tekevät tämän päivän rakennustyöntekijät voivat suojautua nykyään paremmin asbestilta ja siten vähentää omaa riskiä sairastua näihin ikäviin ammattitauteihin.
Onko vanhassa talossa asuvalla henkilöllä syytä huoleen asbestialtistuksen suhteen?
Vanhoissa rakennuksissa toki voi olla asbestia rakenteissa. Se voi herättää huolta asukkaissa. Pelko on kuitenkin täysin turhaa, sillä asbesti, joka on rakennusmateriaaliin sitoutuneena ei aiheuta vaaraa terveydelle. Ehjä materiaali on siis vaaraton. Ainoastaan rikkinäinen asbesti on vaaraksi, sillä siitä pääsee hengitysilmaan haitallisia kuituja, jotka pääsevät hengitysilman kautta keuhkorakkuloihin. Vanhoissa rakennuksissa asuvilla asbestia suurempi huolenaihe on useimmiten homeitiöt, jotka viihtyvät kosteusvaurioisissa rakennuksissa. Home altistaa ikäville allergiaoireille ja infektiosairauksille.
Toipuminen homesairauksista voi kestää melko pitkäänkin, jopa parikin vuotta, jos on sattunut asumaan kosteusvaurioisessa talossa. Sisäilmaongelmat ovat todellinen uhka, sillä ne voivat lisätä sairauslomia. Ne voivat aiheuttaa myös haittaa äänen tuottamiselle aiheuttaen äänen käheyttä. Puhetyötä tekevälle henkilölle tämä on todella harmillista, sillä homeet voivat viedä jopa työkyvyn.
Homeitiöt altistavat pitkäkestoisille flunssakierteille ja ne ärsyttävät limakalvoja. Homeen aiheuttavista sairauksista voi parantua, jos teettää taloon kosteusvaurioremontin tai muuttaa puhtaaseen taloon. Valitettavasti pitkään homeille altistuneille henkilöille voi jäädä jälkitaudiksi yliherkkyys. Hajuaisti on tällöin yliherkistynyt ja monet hajut tuntuvat liian voimakkailta. Myös ruoka-aineallergioita voi kehittyä.