Asbestipurku – Hävitä asbesti pysyvästi

Päivitetty: 18.1.2022

Mitä ovat asbestipurkutyöt?

Asbestipurku tarkoittaa kaikkia asbestipitoisten rakenteiden purkutöitä. Asbestipitoisten rakenteiden purkaminen vapauttaa syöpää ja muita sairauksia aiheuttavaa asbestipölyä. Asbestilain mukaisiin kiinteistöihin ei saa porata pientäkään reikää seinään ennen kuin asbestikartoitus on tehty ja asbestia sisältävät materiaalit on tunnistettu ja purettu.

Tavalliset hengityssuojaimet eivät suojaa vaaralliselta asbestipölyltä. Siksi asbestipurkutöissä täytyy käyttää ammattilaista, jolla on asbestipurkutyölupa sekä asianmukaiset koulutukset, työkalut ja suojaukset. Asbestipölyä voi jäädä pitkäksikin aikaa huoneilmaan purkutyön jälkeen, jos purkutöitä ei tehdä huolella. Asbestipurkua ei siis saa tehdä itse.

Kaikki työt, jotka voivat vapauttaa asbestipölyä lasketaan asbestipurkutöiksi mm. vanhan muovimaton poisto lattiasta, jos muovimatto tai sen liima sisältää asbestia tai asbestia on muovimaton alla. Myös maalin peseminen lasketaan asbestipurkutyöksi, jos tarkoituksena on poistaa maalia tai käytetään yli 50 barin painetta pesemiseen.

Tältä näyttää asbesti lattialaatoissa
Tältä näyttää asbesti lattialaatoissa

Miten purkutyöt tehdään?

Ennen asbestipurkua

Laki vaatii, että kiinteistöön pitää aina tehdä asbestikartoitus ennen asbestipurkutöitä, jos kiinteistö on rakennettu ennen vuotta 1994. Kartoituksessa selvitetään asbestipitoisuus, ja sen pohjalta tehdään purku- ja turvallisuussuunnitelma työn tilaajalle ja työmaan myöhempiä remontteja varten.

Saat kartoituksen tekijältä analyysiin asbestipitoisuudesta sekä hinta-arvion mahdollisen asbestipurkutyön osalta. Asbestin purkutyön hinta riippuu asbestin pitoisuuksista ja purkutyön laajuudesta.

Hinnasta lisää myöhemmin…

Purkutyö itsessään ei ole pitkä prosessi. Asbestipurussa eniten aikaa menee kaluston siirtämiseen ja kattavan suojauksen tekemiseen ja siivoamiseen.

Usein varsinainen asbestipurku pyritään toteuttamaan 1-3 päivässä, koska suojaukset on pestävä aina työn päättyessä eikä suojauksia saa jättää puhdistamattomina yön yli paikalleen. Purkutöissä käytettään pestävää hupullista sade-asumaista suojavaatetta ja erityistä hengityssuojainta.

Röntgenkuvassa asbestikuituja keuhkoissa
Asbestikuidut jäävät keuhkoihin aiheuttaen sairauksia.

Tältä näyttää asbestipölyä hengittäneet keuhkot. Pölyssä oleva asbestikuitu jää keuhkoihin ja on havaittavissa röntgenkuvassa. Kuidut jäävät kehoon aiheuttaen vahinkoja solurakenteisiin ja sairauksia. Asbestin sairaudet näkyvät vasta 10-40 vuoden kuluessa.

Asbestin purkamisen jälkeen

Kun kiinteistöön on tehty purkutyöt, kiinteistö ja sen ilma siivotaan ja imuroidaan huolella sekä tilan ilma pumpataan vielä suodattimen läpi, ettei pölyä jää kiinteistöön.

Asbestipurun ja siivouksen jälkeen pitoisuudet mitataan vielä ilmamittauksella. Kun jälkimittauksen tulokset on varmistettu puhtaiksi, purkutyön suojaukset voidaan ottaa pois ja purkutöistä syntyvä asbestijäte viedään suljettuna jätteenkäsittelylaitokselle hävitettäväksi.

Tämän jälkeen kiinteistö voidaan ottaa taas normaalin käyttöön ja siellä voi tehdä muita remontteja ilman lisätarkastuksia. Mikäli kiinteistöön jää asbestipitoisia materiaaleja esim. eristettynä tai kapseloituna, omat jatkoremontit eivät saa vaarantaa näiden materiaalien rikkontumista.

Entä peseminen, kapselointi ja eristys?

Asbestispitoisen seinän ja kattolevyn (mineriittilevyn) purku ja myös pesu kuuluu asbestilain piiriin ja peseminen vaatii asbestipurkuluvan, jos pesun tarkoituksena on irroittaa asbestipitoista maalia.

Kuitenkin alle 50 barin paineella tehty asbestia sisältävän hilseilemättömän pinnoitteen pesu, ei ole asbestityötä, eikä edellytä edellä kuvatun mukaisia suojauksia eikä asbestipurkulupaa. Tämä edellyttää, että materiaali ei silminnähden irtoa.

Joissain tapauksissa asbesti pitää purkamisen sijaan eristää tai kapseloida. Nämä työt vaativat myös asbestipurkutyöluvan.

Asbestia on käytetty myös muissa kohteissa, katso kaikki tieto asbestista täältä.

Suomessa on 350 yritystä, jotka on rekisteröity on asbestipurkutyöluprekisteriin. Kaikilla on hieman eri prosessit ja hinnoittelu. Aivan halvinta tekijää ei kannata tilata, koska asbestisairauksiin kuolee 100 suomalaista vuodessa, joten asbestipurku kannattaa tehdä huolella.  Asbestipurusta koituvat kulut on kotitalousvähennettäviä kuluja.

Asbestikartoitus vaihtelee 179-300€ välillä + 124-200€ per asbestinäyte.

Asbestipurun hinta riippuu asbestikartoituksessa selviävistä asbestipitoisuuksista, purettavista materiaalista ja alueesta sekä kiinteistöstä ja tekijästä. Muovimaton poisto on 100-200/m2. Kylpyhuoneen asbestipurku voi olla kokonaisuudessaan 1500-3500€ sisältäen työn, siivouksen, jätemaksut ym. kulut.

Katso lähelläsi olevat luotettava ja edulliset asbestipurun tekijät.

Pelkän kartoituksen tilaaminen ei sido sinua tekemään asbestipurkua, vaan asbestipurku on aina erillinen työ.

Jos et vielä tehnyt asbestikartoitusta, pyydä asbestikartoituksen hinta tästä.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top