Home ja muut sisäilmaongelmat

Päivitetty: 18.1.2022

Sisäilmaongelmat ovat iso riesa

Suomessa erityisesti home, mutta myös muut sisäilmaongelmat, tulevat usein vastaan, kun rakennukset vanhenevat. Varsinkin nykyrakennustekniikka tuntuu olevan jostain syystä sellaista, että varsinkin kosteusvaurioita syntyy ajan mittaa melko helpostikkin. Vaikka asbesti aiheuttaa sairauksia ja oireita, autamme teitä muidenkin haitta-aineiden ja niiden ongelmien kanna. Siksi kokosimme tämän alasivun.

Näillä ohjeilla tunnistat homeen ja muut sisäilmaongelmat

Lähes jokainen meistä on joskus kuullut ikäviä tarinoita liittyen sisätilaongelmiin. Nämä ongelmat ovat nykyään hyvin yleisiä, johtuen lähinnä viime vuosikymmeninä toteutetuista muutoksista rakentamis- ja ilmastointiratkaisuihin. Sisätilaongelmat voivat aiheuttaa pidemmän päälle pahoja ja kroonistuvia terveysongelmia, joten niihin olisi syytä puuttua mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Hometta
Tässä tapauksessa ollaan jo liian pitkällä homeen kanssa

Käydään tällä kertaa läpi viisi vinkkiä, joiden avulla homeongelman kotona voi tunnistaa mahdollisimman varhain. Kannattaa muistaa, että kaikki homelajit eivät suinkaan ole ihmiselle haitallisia, ja että haitallisia yhdisteitä haihtuu yhtä lailla myös rakennusmateriaaleista, huonekaluista ja elektroniikasta. Näin ollen ongelmien taustalla ei välttämättä ole aina altistus homeelle, vaikka oireet siihen viittaisivatkin.

1. Oudot hajut

Tärkein homeongelman tunnistuskeino liittyy omaan hajuaistiin. Tyypillisesti homeisessa asunnossa haisee kellarimaiselta ja tunkkaiselta, mutta homelajikkeesta riippuen haju voi olla myös toisenlainen. Usein oma nenä tottuu nopeasti kotoisiin hajuihin, jolloin hometta voi olla vaikea havaita. Niinpä kannattaakin kokeilla hengittää ensin rauhassa ja syvään ulkona useamman minuutin ajan raitista ilmaa, ja kävellä sen jälkeen suoraan sisälle asuntoon hengitystä pidätellen. Suositeltavaa olisi kävellä mahdollisimman keskelle asuntoa, ja vasta sitten vetää keuhkot täyteen sisäilmaa, analysoiden samalla hajua. Apuna voi myös käyttää henkilöä, joka ei ole aiemmin käynyt omassa asunnossa, eikä ole näin ollen tottunut hajuun. Ummehtunut haju voi myös tarttua omiin vaatteisiin, ja tällöin muut yleensä huomaavat asian paremmin kuin itse.

2. Terveydentilan muutokset

Homeongelman jäljille on mahdollista päästä myös omassa terveydentilassa tapahtuneiden muutosten kautta. Yleisimpiä homesienen aiheuttamia ongelmia ovat mm. erilaiset iho-ongelmat ja ihottumat, toistuvat tulehdukset, päänsäryt, väsymys, keskittymisvaikeudet ja hengitysvaikeudet. Jos terveydentilaan on tullut muutos huonompaan suuntaan, niin muutokselle on aina olemassa jokin syy. Home ei välttämättä ole syyllinen, mutta se on yksi potentiaalinen aiheuttaja ongelmalle. Hyvä terveys on varmasti jokaiselle arvokas asia, joten asian selvittelyssä ei kannata säästellä aikaa eikä vaivaa. Aina kun home on syyllinen terveysongelmiin, niin altistuksen jatkuminen tulee tyypillisesti pahentamaan ongelmia huomattavasti.

3. Näkyvät jäljet

Kosteusjäljet tai homepilkut kosteissa tiloissa kertovat melko suoraan kosteusongelmasta. Tällöin kyseessä voi olla samanaikaisesti myös homeongelma, jos kostuneeseen kohtaan on päässyt kehittymään haitallinen homekanta. Aika ajoin kannattaa tarkistaa oma asunto mahdollisten näkyvien kosteusongelmien varalta. Etenkin kosteissa tiloissa kannattaa tarkkailla säännöllisesti rakenteiden kuivumista ja lattiaan, seiniin ja kattoon ilmaantuvaa kasvustoa.

4. Muistathan ilmanvaihdon tärkeyden

Hyvin toimiva ilmanvaihto on erityisen tärkeä tekijä torjuttaessa homeongelmia ennalta. Jos asunnon tuulettuminen toimii kunnolla, ei hometta pääse kehittymään ainakaan haitallisia määriä. Erityisesti energiatehokkaita asuntoja kannattaisi tuulettaa omatoimisesti mahdollisimman usein, ja suihku olisi hyvä lastata jokaisen käyttökerran jälkeen. Jos ilmanvaihto on toteutettu koneellisesti, niin ilmanvaihtokonetta ei tule missään nimessä sammuttaa kuin lyhyen huollon ajaksi. Monessa tapauksessa huonosti toimivan ilmanvaihdon huomaa siitä, että esimerkiksi ruoanlaitosta syntyvät hajut jäävät pitkäksi aikaa asuntoon pyörimään, eivätkä pääse tuulettumaan pois. Ilmanvaihtoa voidaan parantaa tekemällä muutoksia asunnon ilmanvaihtojärjestelmään, tai vaikkapa vaihtamalla ikkunat paremmin tuulettuviin. Jos homeongelma ei kuitenkaan ole akuutti, voi pelkkä päivittäinen lisätuuletuskin riittää estämään homeen syntymisen.

5. Homekoiran käyttö

Haisteleva homekoira
Koulutettu homekoira löytää homeen parhaiten

Edellä on käsitelty homeongelman tunnistamista hajuaistin, terveydentilan muutosten, kosteusvaurioiden ja ilmanvaihdon toiminnan kautta. Kuitenkin ylivoimaisesti luotettavin keino asunnossa piilevän homeongelman löytämiseen on käyttää apuna homekoiraa. Homekoiran avulla tehtävä analyysi on yleensä melko kallis, mutta toisaalta mahdollistaa homeen löytämisen erittäin luotettavasti ja purkamatta asunnon rakenteita. Haasteeksi voi muodostua homekoirapalvelua tarjoavan yrittäjän löytäminen riittävän läheltä omaa asuinpaikkaa, koska koirien tuominen paikan päälle pidemmän matkan takaa voi tulla kalliiksi.

Homeen vaarat

Usein puhutaan vain homeesta, yksikkömuodossa. Mitä home sitten oikeasti on? Homeitahan on olemassa useita erilaisia, jopa satoja. Home on pieniä mikrobeja, jotka alkavat kasvaa esimerkiksi talon rakenteissa tai elintarvikkeissa kosteuden ja pilaantumisen vuoksi. Homeet voivat myös yhtä hyvin olla erilaisia sieniä.

Homeet toimivat myös kosteusindikaattorina. Hometta ilmaantuessa seiniin tai muualle, tietää esimerkiksi talon rakenteiden olevan kosteita.

Leviäminen

Kuten jokainen, joka on jättänyt kaksi mandariinia muovipussiin liian pitkäksi aikaa, home leviää. Se leviää niin elintarvikkeesta toiseen kuin myös rakenteista toisiin ja sisäilmaan.

Home on siis pieniä sieniä tai mikrobeja, joita ei välttämättä voi silmällä erottaa, mutta erinäiset oireet viittaavat homeeseen. Leviämisen vuoksi home onkin osimoilleen hankala mikrobi. Rakenteissa ollessaan se voi levitä ties kuinka pitkälle. Jos näkyvää hometta ei vielä ole, mutta oireet viittaavat hometartuntaan, kannattaa asiaa lähteä selvittämään mahdollisimman nopeasti. Jos talon rakenteissa yksi osa on kosteusvaurion oma, pian on jokin muukin osa.

Homeitiöitä ei silmällä havaitse

Terveyshaitat ravinnosta

Pilaantunutta ruokaa usein kutsutaan homeiseksi ja pitkälle edennyt pilaantuminen myös elintarvikkeessa näkyy ulospäin. Home on jo ulkonäöltään sen näköistä, ettei ihan ensimmäisenä tee mieli voidella leipää, jonka päällä kasvaa vihreää karvaa.

Minkälaisia oireita homehtunut ruoka sitten voi aiheuttaa? Useimmiten homehtuneen ruuan syöminen aiheuttaa ruuansulatuselimistön oireita. Jep, vatsakivut, ripuli ja oksentelu ovat perinteisiä. Kutsutaan myös toisella nimellä ruokamyrkytykseksi. Aikuiselle usein vaaraton ja huonovointisuus kestää vain muutamia tunteja.

Ulkomailla pilaantuneen ruuan kanssa saakin olla tarkempana. Kehitysmaissa kun ruokaa saatetaan valmistaa samassa tilassa käymälän kanssa tai käyttää ruuan valmistukseen saastunutta vettä. Vatsaoireet voivat kestää pidempään ja sen vuoksi onkin hyvä painua lääkärin vastaanotolle, jos oireet pitkittyvät.

Terveyshaitat rakenteista

Home ei välttämättä aiheuta oireita jokaiselle. Toiset meistä ovat herkempiä homeitiöille kuin toiset ja reagoivat voimakkaammin oireisiin. Tyypillisiä saastuneesta sisäilmasta saatavat oireet ovat toistuvat hengitysinfektiot, iho-oireet, nuha ja päänsärky. Jos kyseiset oireet siis toistuvat tietyssä paikassa oleskellessa, kannattaa asiasta maninita jollekin. Usein sisäilman kanssa saattanee silloin olla ongelmaa. Etenkin jos suurin osa samassa paikassa oleskelevista oirehtii samoin.

Työpaikoilla ja kouluissa sisäilmaongemia on helpohko epäillä, koska tällöin tilassa oleskelee suuri joukko ihmisiä ja vielä hyvin todennäköisesti sama joukko päivästä toiseen.

Huonon sisäilman laadun voi huomata juurikin niin, että tietyssä paikassa oireet ilmenevät ja sieltä poistuttaessa oireet alkavat hiljalleen helpottaa.

Onko home siis vaarallista?

Home on vaarallista. Juurikin edellä mainittujen syiden vuoksi. Vaikka oireet menevätkin homealtistuksen jälkeen hiljalleen ohi, on silti olemassa vaara, että homeitiöt ovat aiheuttaneet pitempiaikaista haittaa. Esimerkiksi hengitystieoireet voivat jatkua vielä pitkään pitkäkestoisen homealtistuksen jälkeen.

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top