Mitä raksamies tekee vapaa-ajalla?

Raksamies

Raskas työ vaatii raskaat huvit, niinhän sitä sanotaan. Mutta onko se ihan totta?

Onhan rakennustyö raskasta ja ruumiillista, kuitenkin rakennusmiesten työnkuva on monipuolista, sillä työtehtäviin sisältyy melkein kaikki talonrakennukseen ja betonirakentamiseen kuuluvat työt. Raksamiehet käyttävätkin työssään useimpia rakennustyössä käytettäviä laitteita ja koneita ja joutuvat työskentelemään kaikenlaisissa olosuhteissa. Rakennusmiehen työn hyviä puolia on työn käytännönläheisyys ja sen selkeä eteneminen ja tulosten näkyminen.

Millaisia vapaa-ajan viettotapoja rakennusmiehillä sitten on? Oikeastaan melko lailla samanlaisia kuin kaikilla muillakin suomalaisilla.

Juoksu

Juoksu on erinomainen liikuntamuoto ja se sopii melkein jokaiselle. Ulkona liikkuminen saa kunnon kohoamaan, kohottaa mielialaa ja auttaa näin jaksamaan arjessa ja rakennustöissä paremmin. Lisäksi juoksu ei vaadi mitään erityisiä välineitä vaan siihen riittävät mukavat rennot vaatteet ja kunnon kengät.

Juoksu on todella tehokas ja samalla myös rentouttava liikuntamuoto. Juoksu kuluttaa runsaasti energiaa, joten sen avulla aerobinen kunto kehittyy. Näin siis sydän- ja verenkiertoelimien toimivuus paranee. Juoksua voi myös harrastaa missä tahansa, olipa sitten kotona taikka reissussa. Ei varusteillekaan tarvitse varata paljoa tilaa kotona. Juoksu on varsin kätevä harrastus ja se mahdollistaa myös oman ajan itselleen antamisen.

Mökkeily

Mökki

Mökkeily kuuluu erottamattomana osana suomalaiseen lomailuun ja on meihin lähes sisäänrakennettuna. Edelleen monelle on tärkeä päästä juhlimaan juhannusta mökille saunomaan järven rannalle. Tämä on perinne, josta ei tingitä ja sitä vaalitaan laajalti.

Mökille voidaan mennä viikonlopuksi tai koko kesäksi, viettämään aikaa joko perheen ja ystävien kanssa tai sitten ihan vain rauhoittumaan yksinään. Mökki on näppärä paikka kun ollaan kalastamassa, poimimassa marjoja tai sieniä, se tarjoaa myös turvapaikan kun sää on huono. Suomalaisten mökki sijaitsee usein järven rannalla ja oleellinen osa mökkeilyä onkin saunominen ja uiminen.

Mökillä voidaan rentoutua tai puuhastella. Raksamies voi hyvinkin tykätä mökilläkin rakennella terassia tai kunnostaa venettä. Yleensä kaikenlainen rakentelu onkin lähellä miesten sydäntä. Usein mökillä vuorotellen laiskotellaan ja nikkaroidaan jotain, joissa näkyy oman työn edistyminen ja näin saa itselleen onnistumisen tunteen.

Luonnossa liikkuminen

Luonto on aina merkinnyt paljon erityisesti meille suomalaisille. Jokaisen kaupungin keskustoista löytyy puistoja ja jonkinlainen luontopolku on monesti melko lyhyen matkan päässä. Luontoyhteys on meille tärkeä ja se näkyy suomalaisessa vapaa-ajassa. Moni vapaa-ajan toimintomme liittyykin ulkoiluun ja luonnossa liikkumiseen. Toki ei täysin voi yleistää, kaikki eivät halua luontoon lähteä. Useat kaupunkilaiset eivät ole kovin kiinnostuneita luonnosta. Monet ovatkin jotain siltä väliltä. Tutkimusten mukaan luonnossa liikkuminen tai edes sen läheisyys saattaa vähentää sairastuvuutta ja vastaavasti lisätä onnellisuutta.

Lukeminen

Lukeminen kannattaa aina! Näinhän jo Jörkka aikoinaan totesi. Lukemisella on paljon hyviä vaikutuksia elämään. Kun oikein uppoutuu kirjaan ja lukee toisten seikkailuista, aivoissa aktivoituu samat alueet, kuin jos ihminen kokisi ne asiat itse. Tätä ei tapahdu silloin, kun hän katselee televisiota tai elokuvaa. Kirjat myös lisäävät empatiakykyä.

On myös tutkittu, että lukeminen lievittää stressiä ja se onkin siinä parempi kuin lenkkeily, kahvin juominen tai musiikin kuuntelu. Koska lukeminen vähentää stressiä, onkin hyvä lukea illalla sängyssä ennen nukahtamista, mielummin kuin selailla älylaitteita. Kirjan lukeminen saa lukijan painamaan mieleen monia asioita, kuten henkilöhahmojen nimet, sivujuonten punoutumiset toisiinsa ja mitä kirjassa on jo tapahtunut tähän mennessä. Se on siis hyväksi aivoille ja muistille.

Lisäksi on tutkittu, että lukeminen auttaa niitä henkilöitä elämään pidempään kuin ne, jotka eivät lue kirjoja. Tähän riittää jo puolen tunnin lukeminen päivittäin. Lukeminen kehittää niin sosiaalisia taitoja kuin empatiakykyäkin ja se kasvattaa sanavarastoa.

Pelaaminen

E-urheilu on muutamassa vuodessa syrjäyttänyt monet muut ns. perinteiset harrastuslajit. Osittain tämän selittää pelaamisen helppous, onhan omalta koneelta vaivatonta alkaa pelaamaan. Jos aikaisemmin tietokonepelejä pelasivatkin ainoastaan nörtit, on nykyään pelaaminen koko perheen juttu, sillä jokaiselle löytyy sopivia pelejä.

Suosittuja pelejä ovat Dota 2, League of Legends, GS:GO ja Fortnite. Näiden parissa varmasti raksamiehetkin viihtyvät. Ja saattavatpa raksat harrastaa vaikka tauoilla älypuhelimen kautta nettikasinoilla pelaamistakin ja voivat siten nauttia pikapelaamisesta työnteon ohella. Ja ehkä voittaa jackpotinkin, kuka ties.

Vieritä ylös