Asbesti – Altistuminen, oireet ja sairaudet

Päivitetty: 18.1.2022

Miksi asbesti on vaarallista ihmiselle?

Vuosia sitten enoni rakensi itselleen hirsitalon. Hän joutui purkamaan vanhan talon, ainoastaan perustukset jätettiin paikoilleen. Syy: asbestia löytyi kaikkialta talossa, joka oli suuri terveysriski, etenkin hengitysteihin. Mitä se asbesti sitten on, ja mitkä tekijät aiheuttavat asbestin vaarat? Nykyisin Suomessa rekisteröidään vuosittain yli 500 asbestisairautta, joista on noin 150 asbestisyöpiä. Sairauksien ja oireiden esiintyminen huomataan vasta 10-40 vuotta asbestille altistumisen jälkeen.

Röntgenkuvassa asbestikuituja keuhkoissa
Asbestikuidut jäävät keuhkoihin aiheuttaen sairauksia.

Asbesti on kuitumineraalin yhteisnimitys. Vielä tarkemmin sanottuna asbesti on kuitumaista silikaattimineraalia, jota on käytetty todella laajasti rakennustöissä Suomessa. Asbestia on käytetty oikeastaan ihan kaikkialla, etenkin taloissa ja taloyhtiöissä, jotka ovat rakennettu 1920-1990 luvun välisenä aikana. Asbestia käytettiin putkissa, muovimatoissa, ilmastointikanavissa, kaakeleissa, ovissa, varsinkin palo-ovissa, julkisivumateriaaleissa yms. lista on liian pitkä.

Asbestin vaarat on löydetty vasta 80- ja 90-luvuilla, ja asbestin käyttö kiellettiin kokonaan 1993 vuonna. Enonikaan ei tiennyt asbestin vaarallisista ominaisuuksista ennen tätä. Asbesti on sinäänsä erittäin hyvä eriste- ja palonkesto-ominaisuuksien vuoksi. Ongelman asbestista tekee se, että kun asbesti rikkoituu, irtoaa näkymätöntä asbestipölyä. Asbestin hengittäminen on vaarallista eikä sillä ole hajua. Asbestipölyn kuidut ei poistu kehosta. Purkutyössä voi altistua asbestille, jos suojausmääräyksiä ei noudateta tai tekniikka on puutteellista.

Miten asbestin altistumisen oireet ilmenevät?

Asbesti aiheuttaa tiedetysti Suomessa vieläkin noin sata kuolemaa vuosittain, johtuen siitä, että remonteissa ja purkutöissä on hengitetty rakenteista vapautunutta asbestipölyä, joka on jäänyt keuhkoihin. Asbestin oireet ja sairaudet ilmenevät vasta 10-40 vuoden kuluttua altistumisesta. Vuosien aikana asbesti aiheuttaa jatkuvaa soluärsytystä, mikä johtaa sairauksiin. Asbesti ei aiheita iho-oireita. Usein altistuminen ja sairauden alkutekijä löydetään vasta ruumiinavauksessa, jossa voidaan havaita kehoon jääneet asbestikuidut, ja niiden vaikutus sairauksien syntyyn.

Asbestisairaudet ja oireet

Asbestoosi eli pölykeuhko

Työterveyslaitoksen mukaan altistumisen ja oireiden välillä voi olla 10-40 vuotta. Kaikki asbestityypit aiheuttavat asbestoosia. Asbestisairaudet ovat yleisimpiä asbestityöntekijöillä. Jopa 20% asbestityöntekijöillä havaitaan keuhkoissa asbestoosista aiheutuvia arpeutumia (keuhkofibroosia). Asbestoosi voi olla oireeton tai oireet sisältävät yskää ja hengenahdistusta taudin vaikeusasteesta riippuen. Mikäli näitä oireita esiintyy, on tärkeää mennä jatkotutkimuksiin keuhkosairauksien osalta. Jatkotutkimuksissa selvitetään asbestille altistumisen määrä. Asbestoosi heikentää usein työ- ja toimintakykyä, koska keuhkot kutistuvat sidekudoslisän vuoksi. Asbestoosipotilaille tehdään seurantatutkimus kolmen vuoden välein. Jos tauti ei etene 10 vuoden sisällä, seuranta voidaan lopettaa.

Normaalit keuhkot ja asbestisairaudet keuhkoissa
Kuvassa normaalit keuhkot ja asbestitauteja (plakki, keuhkosyöpä, asbestoosi ja mesoteliooma).

Asbestoosi voi pysyä samana tai edetä keuhkosyöväksi, koska asbestikuiduista johtuva keuhkojen sidekudoslisä on pysyvää eikä siihen ole parannuskeinoa. Asbestipurkutöitä tehneellä tupakoivalla henkilöllä keuhkosyövän riski voi olla jopa 50-kertainen verratuna saman altistuksen saaneeseen tupakoimattomaan henkilöön.

Keuhkopussin muutoksia (Asbestiplakkitauti)

Mahdollisia keuhkopussin muutoksia ovat mm. plakki ja kalkki, jotka aiheuttavat paksuuntumia keuhkoihin (pleuraplakit). Paksuuntumia voi tulla jo vähäisestäkin altistumisesta. Paksuuntumat voidaan haivata ensialtistumisen jälkeen röntgenkuvassa 20 vuoden jälkeen. Nämä ovat pääsääntöisesti oireettomia. Keuhkopussin kalvon muutokset ovat huomattavasti vakavampia kuin pelkät plakit, mutta vaatii myös isompaa kuin lyhytaikaista kerta-altistumista asbestille. Keuhkopussin kalvon arpeutumat kasvattavat keuhkosyövän riskiä. Nämäkään eivät aluksi aiheuta oireita, mutta edenneissä tapauksissa oireet ovat asbestoosin kaltaisia.

Keuhkosyöpä ja kurkunpää- ja munsarjasyöpä

Keuhkosyöpä on toiseksi tavallisin syöpä miehillä ja neljänneksi yleisin syöpä naisilla. Kaikki asbestimateriaalit aiheuttavat syöpää. Toistaiseksi ei ole tiedossa altistumistasoa, jonka alapuolella asbestisyöpien riski ei olisi lisääntynyt. Käytännössä kaikki altistuminen siis epäillään kasvattavan syöpien riskiä. Mitä suurempi altistuminen, sen suurempi riski. Tupakoivan asbestityöntekijän keuhkosyövän riski on jopa 50-kertainen. Asbestikeuhkosyöpä ei eroa tavallisesta keuhkosyövästä sijainniltaan tai laadultaan, mutta se tulee usein varhaisemmalla iällä. Spiraalitietokonetomografialla on hyvä herkkyys löytää myös pieniä, alkavia, leikkaushoitoon sopivia keuhkosyöpiä.

Mesoteliooma (keuhkopussin tai vatsakalvon syöpä tai kasvain)

Mesoteliooma on keuhkopussin eli keuhkojen ulkopintaa ja rintakehän sisäpintaa peittävän kalvon pahanlaatuinen, mutta harvinainen syöpä. Mesotelioomalle ei toistaiseksi ole asbestille altistumisen lisäksi tiedossa muita syitä. Krokidoliitti eli sininen asbesti on suurin mesoteliooman aiheuttaja. Mesoteliooma havaitaan altistumisesta usein 30-50 vuoden jälkeen. Vatsakalvon syövän oireet ovat alkuvaiheissa mm. hengenahdistus ja yskä, kipu vatsassa tai rinnassa, lihasheikkous, väsymys ja nesteen kertyminen keuhkoihin. Möyhemmässä vaiheessa kivut kasvavat ja voi esiintyä anemiaa, ruokahalut vähenevät ja nieleminen voi vaikeutua sekä hengitysvaikeudet voivat kasvaa. Asbestille jopa lyhytaikainen, muutaman päivän tai viikon kestänyt, voimakas kerta-altistuminen asbestille kasvattaa jo riskiä mesotelioomaan. Jokainen mesoteliooma on ammattitautiepäily. Mesoteliooma korvataan ammattitautina kaikille työsuhteessa asbestille altistuneille. Keuhkosyövän ja keuhkopussin syövän hoitopolku:

Kaavio, miten keuhkosyövän hoito tapahtuu
Kuvan lähde: Turun yliopistollinen keskussairaala

Ennaltaehkäisy

Asbestipitoisuudet on lain mukaan selvitettävä asbestikartoituksella kaikkiin ennen 1994 rakennettuihin kiinteistöihin ennen remontti- ja purkutöitä. Asbestista on hyvä hankkiutua eroon, mikäli kiinteistöön pitää tehdä remontti tai rakenteet alkavat hajoilla. Asbesti pölyyntyy remonttien ja purkutöiden aikana. Tavalliset hengityssuojaimet eivät suojaa asbestipölyltä, vaan asbestipurkutöissä pitää käyttää erityistä hengityssuojainta ja sade-asumaista suojavaatetta.

Kiinteistö on myös suojattava asbestipurkutöiden ajaksi ja työn jälkeen ilma pitää puhdistaa suodattimen läpi, jotta huoneilmaan ei jää vaarallisia kuituja. Työn jälkeen ilman pitoisuudet pitää mitata vielä ennen kuin kiinteistöä voi taas käyttää normaalisti. Asbestipurkutyöt ovat lain mukaan luvanvaraisia ja niiden tekeminen vaatii riittävät suojavarusteet ja erityiset työkalut sekä koulutuksen ja sertifikaatin. Voit teettää haitta-aine- ja asbestikartoituksen (asbestin, homeiden ja muiden sisätilaongelmien) osalta eri tekijällä ja varsinaisen asbestipurkutyön toisella tekijällä.

Varmista kuitenkin, että asbestipurkutyöntekijällä on riittävä osaaminen, koulutukset ja työkalut. Asbestipurkutyö pitää tilata joltain 350 asbestipurkutyöluvan saaneelta yritystä, mutta siitä huolimatta kaikilla työntekijöillä ei välttämättä ole riittävää koulutusta. Vastuu riittävien lupien tarkastukseen on purkutyön tilaajalla ja remonttien rakennuttajalla. Kun asbesti on saatu joko purettua tai eristettyä kiinteistössä huolellisesti, voit jatkaa asumista normaalisti, koska rakenteissa oleva asbesti on vaaratonta. Ainoastaan ilmaan vapautuessaan, se aiheuttaa sairauksia. Päätteeksi, asbestiin on syytä suhtautua vakavasti.

Asbestiapöly kun on niin hienojakoista, ettei sitä edes paljaalla silmällä näe! Asbesti aiheuttaa sairauksia viiveellä, eli saatat tietämättäsi elää ympäristössä jossa sitä on, muttet ehkä saa siitä suurempia oireita. Kannattaa kuitenkin tarkkailla onko hengitysoireita, tai muita keukoputkiin liittyviä toistuvia sairauksia. Muista myös, että erityisesti ammattilaiset sairastuu asbestin aiheuttamiin sairauksiin puuttellisten suojauksien vuoksi, joten missään nimessä niitä ei kannata tehdä itse. Ota yhteyttä asbestinpurun ammattilaiseen, jotta suojaat oman terveytesi!

Viimeisimmät artikkelit

Scroll to Top